Esimesed pakid postitatud ja lobisen natukene niisama...

24. august 2016

Jeeeeeeeee - meie e-poest on tehtud esimesed tellimused, pakid on pakitud ja postitatud... nii põnev! :)

On olnud toredad päevad. Minu "kolmas lapsuke" kasvab, täiustub ja kogub sõpru. Ettevõtlus pole mulle küll võõras, kuid omada ja asjatada millegagi, mis ongi täitsa minu oma ja kohe täitsa minule sobilik valdkond, on tohutult mõnus tunne! Ütleme nii, et see tunne, mis mind esmaspäevast peale valdanud on, ei ole temps mitte vähem olulisem, kui rasedus, emadus, abielu, koolide lõpetamine ja nii edasi ja nii edasi...

Mõtlesin kirjutada Teile natukene  ka vihmariiete vastupidavusest minu silmade läbi ja natukene tahan heietada ka sellest, kuidas Taanis, Norras, Rootsis ostavad lasteaia-/koolirühmad endale vihmariided, et lapsed saaksid iga ilmaga õues olla.

Alustuseks, tegin pisikese ülevaate mõniaeg tagasi sellest, kuidas mina olen varasemalt vihmariideid lapsele valinud. Viimastel päevadel olen Facebook-i Muksula grupis (kui mõni ei tea, millega tegu, siis seal saab osta-müüa-vahetada lasteasju) näinud päris mitmeid soove, kus otsitakse niiöelda teise ringi kummi-/pori-/vihmariideid, kuid pakkumisi nendele postitustele on väga vähe. Hakkasin sellele mõtlema ning ka minu poja esimesi-teisi vihmariideid ei õnnestuks mul küll kuidagi kellelegi edasi müüa, sest ütlen täiesti ausalt - KANDSIME NEED RIBADEKS, sest me (jah - ka mina :D) möllame poris ikka täiega :)... aga ka meie möllamise ja kulutamise järel on kummiriided äärmiselt vastupidavad ja vajalikud riideesemed väikelapse garderoobis.

Millal meie peres vihmariideid kasutatakse?

  • ... kui vihma sajab;
  • ... kui vihma on sadanud;
  • ... kui igal pool on pori;
  • ... kui kalendri järgi on talv, kuid väljas on väga lörtsine ja märg
  • ... see tähendab kasutatakse väga palju :)

Mulle meeldib kohe päriselt vihmaga väljas käia ja olla. Mul pole kunagi olnud midagi vihmaste ilmade vastu (nii palju, kui suudan meenutada), kuid kui perre sündis beebi, siis hakkasin teadlikult veel rohkem väljas olema ning hakkasin vältima lauseid nagu  "väljas on jube ilm" või "sellise ilmaga pole küll väljas midagi teha".

Olen kuulnud ja lugenud ka Norra, Taani, Rootsi välilasteaedadest - see tähendab, et ükskõik, kui külm või vihmane väljas on, õue lähevad lapsed ja kasvatajad ikkagi. Selle tarbeks soetavad lasteaiad rühmadele kummiriided ja organiseeritakse kummiriiete puhastus, et lapsevanemad ei peaks märgi ja poriseid lapsi õhtul koju viima. Mina viiks heameelega ka porise lapse koju! :) See on lihtsalt väga vahva vaatepilt, kui mudilane tuleb tuppa sellisena, et mitte ühtki kohta pole "porivabana".

Pilt on illustratiivne.

Lugesin üht blogi, kus räägiti sellest, kuidas Iirimaa pedagoog käis tutvumas ühe Norra lasteasutusega, sest tema sooviks oli ka Iirimaa koolidesse tuua suhtumine "pole halba ilma, on vaid ebasobiv riietus". Ta kirjutas, kuivõrd ta kartis algselt vanemate reaktsiooni, kuid kõik oli asjatu. Ta rõhutas, et head kummiriided, saapad, kindad on investeering, mis tasub end ära. Lisaks mainis ta, et kummiriided pidasid vastu 6 aastat. Lõpus kadus veekindlus ära, aga see juhtus ka vaid sellepärast, et nad pesin kummiriideid regulaarselt masinaga. Ka mina arvan, et kuigi tootjad lubavad masinpesu 40 kraadi, siis piisab täiesti, kui pori pesta duššiga maha ja jätta riided lihtsalt kuivama. Mina ei näe vajadust, et kummiriideid masinaga pesta! Samale järeldusele jõudis ka Iirimaa pedagoog ning teine partii kummiriideid on neil nüüd 4 aastat vanad ja näevad välja nagu uued. Iirimaa pedagoogi motoks on: "Päikesepaiste on võrratu, vihm on värskendav, tuul toestav, lumi on virgutav; ei ole olemas sellist asja nagu halb ilm vaid on olemas erinevad ilmad." Kas pole mitte toredasti öeldud? Mulle küll meeldib :)

Iirimaa lasteasutuse kasvatajate pildid - minul tuli küll näkku siiras naeratud - ausalt, nendel lastel on tohutult vedanud! Selleks, et Eestis ka nii hakkaks olema, pole üldse palju vaja - vaid mõnd kasvatajatädit, kes sooviksid käivitada programmi "Õues ja seda iga ilmaga!"

Suurima heameelega kuulaksin, kas ja kui palju Teie käite vesisema ilmaga õues? Kas Teie lasteaedades käiakse vihmase ilmaga õues? Kas Teile meeldib(ks), et lapsed oleksid iga ilmaga õues? Ja nii edasi, ja nii edasi ... :)

Pole halba ilma vaid on ebasobiv riietus ning Sajuga aitab Teil leida sobiva riietuse

Lõbusaid ja toredaid hetki õues,
Teie Sajuga

 

Lapsed armastavad vihma!

Aeg lendab! – 2 nädalat on eelmisest blogipostitusest möödas (lubatud nädala asemel), aga nüüd leidsin selle aja ja kirjutan Teile mõned read enda mõtetest.

... PIKK PAUS ON LÄBI :)

Suured ja siirad vabandused, et Sajuga toimetustes on olnud vaikus. Täna, 21.veebruaril, on ainuõige aeg enda kolmandat „lapsukest” taas kasvatama hakata, sest täna on pidupäev! :) Minu teisel silmarõõmul on sünnipäev – esimene aastaring on täis saanud. See kõlab klišeena, kuid aeg tõesti lendab.